Azra Yilmaz, Software Developer

Dit is mijn website en ik ben Azra Yilmaz. Ik ben geboren te Amsterdam en heb de Nederlandse nationaliteit. Mijn beide ouders zijn afkomstig uit Turkije maar zijn naar Nederland vertrokken als vluchtelingen, ruim voordat ik was geboren. Mijn ouders zijn tevens Christenen en mijn moeder heeft een Armeense achtergrond.

Momenteel werk ik als Junior Software Developer voor drie dagen in de week. De rest van de tijd werk ik freelance aan mijn eigen projecten en probeer zo extra kennis op te doen.

Mijn programmeer-ervaring bestaat vooral uit:

Standaard C sinds 2008
In 2008 begon ik voor het eerst met programmeren en mijn vader zorgde er hierbij voor dat ik met Standaard C zou beginnen omdat alle besturings-systemen in C worden geschreven. Zijn woorden, niet de mijne. Maar ik heb desondanks hier nooit spijt van gekregen.
En zo begon ik op 10-jarige leeftijd al met het schrijven van hele simpele applicaties.
C++ sinds 2009
Na een jaar spelen met C stapte ik over op C++ omdat daarmee grafische applicaties mee gemaakt konden worden. Ik gebruikte hierbij Borland C++Builder waarmee ik een mooi framework had voor het maken van applicaties met 'forms'.
Veel bijzonders heb ik nooit gemaakt maar het was vooral voor de lol.
HTML sinds 2010
Omdat het Internet ook erg populair werd besloot ik mij daar ook in te verdiepen. De eerste stap was het opdoen van basis-kennis in HTML.
Ik gebruikte hierbij C++ voor het maken van mijn eigen server software om daarmee min of meer statische webpagina's mee te genereren.
C#, CSS, JavaScript, ASP.NET, SQL Server sinds 2011
Naarmate mijn interesse voor web development groeide stapte ik uiteindelijk over op Visual Studio (2010) om met behulp van ASP.NET op eenvoudigere wijze web applicaties te kunnen maken. Het was uiteindelijk niet al te moeilijk om eenvoudige websites te bouwen met deze middelen.
Deze website is er een voorbeeld van.
Fotografie en CGI afbeeldingen in 2011
Omdat ik nu websites ging bouwen was het ook noodzakelijk dat ik voor afbeeldingen ging zorgen voor mijn websites. Om die reden begon ik mij te verdiepen in meerdere applicaties voor het genereren van CGI plaatjes en begon ik tevens te fotograferen.
Ik gebruik deze software nog steeds voor de diverse afbeeldingen op deze website.
JQuery sinds 2012
Mijn kennis van web development vereiste uiteindelijk ook dat ik mij meer ging verdiepen in "responsive websites". Hiervoor moest ik meer leren dan alleen JavaScript, dus begon ik aan JQuery in combinatie met web services in ASP.NET.
Delphi (Pascal), Java en Assembly sinds 2012
Mijn interesse voor programmeren bracht mij ook bij andere programmeertalen. Omdat ik nu Visual Studio gebruikte voor C++ ben ik overgestapt op Delphi om nog steeds applicaties te kunnen maken met het Borland Framework.
Ik was daarnaast ook geinteresseerd in Java voor het ontwikkelen van mobiele applicaties voor Android.
Verder heb ik het een en ander over Assembly geleerd om mij te kunnen verdiepen in de code achter het Linux besturings-systeem.
XML sinds 2013
Het was uiteindelijk ook noodzakelijk voor mij om meer te leren over XML omdat ik dit wilde gebruiken om gegevens mee op te slaan voor import/export doeleinden. Het was daarbij vooral handig om meer te leten over XSLT voor data-conversie en XSD om van tevoren de datastructuur van een XML bestand mee vast te kunnen leggen.
PHP en mijn eerste betaalde klus in 2014
Mij was ook gevraagd om voor een oom van mij een eenvoudige website op te zetten voor een webshop. Hierbij koos ik voor WordPress om snel een mooi framework te kunnen hebben in combinatie met CSS en JavaScript. Ik moest hierbij ook even meer leren over PHP, wat ik dan ook deed. Een week later had ik een mooie site opgezet en mijn eerste € 250,- verdiend.
Officieel aan de slag sinds 2016
Uiteindelijk werd mij gevraagd door enkele vrienden of ik zin had om voor hun bedrijf te komen werken. Voorwaarde was wel dat ik eerst 18 moest zijn, mede omdat ze zich onder andere bezig houden met "├Ądult entertainment". Het gaat daarbij om het maken van erotische sites met vooral slideshows voor gebruik binnen bepaalde clubs. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te zoeken naar bepaalde dames of heren binnen deze clubs.
En dat is waar ik mij nu vooral mee bezig hou, als Junior Softwae Developer. Maar het is voor drie dagen in de week, naast mijn studies. Want voorlopig ben ik ook druk bezig met studeren...